Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΜΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μια εκ των σπουδαιότερων κριτικών λογοτεχνίας της χώρας μας, με σπουδαία και ουσιαστική συμβολή στον χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος, η Μάρη Θεοδοσοπούλου, πέθανε αιφνιδίως στη Σίφνο στις 9 Αυγούστου 2016.  

Η Μάρη Θεοδοσοπούλου γεννήθηκε στο Βόλο και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Χιουρέα, σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στις ΗΠΑ. 

Συνέχισε την ερευνητική της δραστηριότητα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στην ομάδα του Ilya Prigogine (Νόμπελ Χημείας, 1977, ο οποίος αναγνώρισε τη συμβολή της, μαζί με άλλους ερευνητές, στη θεωρητική περιγραφή της "μη-αντιστρεπτής θερμοδυναμικής").
 
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε την ενασχόληση της με την κριτική, με κριτική θεατρικών παραστάσεων στο περιοδικό «Αντί» (1987-88) και στη συνέχεια με την κριτική λογοτεχνίας σε συνεργασία με το «Αντί» (1989). Ανέλαβε την κριτική βιβλίου, στην αρχή με συγκεκριμένα βιβλία και στη συνέχεια με βιβλία που επέλεγε η ίδια.  

Η παρέμβασή της στον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της «Εποχής», όπου δημοσίευσε τις περισσότερες κριτικές της επί δυόμιση δεκαετίες, μετά τη δεκαετία του '90, διατηρώντας τη μόνιμη στήλη κριτικής λογοτεχνίας «Ex libris».

Παράλληλα, κράτησε τη στήλη της κριτικής βιβλίου στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το (1998 - 2008) και έγραφε για το βιβλίο στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (2009 -2011). 

Διατηρούσε το ιστολόγιο http://maritheodo.blogspot.gr/, όπου η τελευταία της ανάρτηση (2.6.2016) αφορούσε το βιβλίο του Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Υποκείμενα».

Η Μάρη δεν μιλούσε ποτέ για την ίδια, δεν μιλούσε για τα κείμενά της, μιλούσε μέσα από τα κείμενά της…


 Βιβλία της Μάρης Θεοδοσοπούλου:
  

***************************************************************

 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

 Ένα κείμενο για τη φίλη μας Μάρη Θεοδοσοπούλου 
(από τις συμμαθήτριές της Ρούλα Καραπάνου & Ματούλα Γιάννου)




Γράφουν επίσης για τη Μάρη Θεοδοσοπούλου: 


Αναρτήθηκε από  ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ – ΜΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: