ΤΑΚΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑΣ


(1973) Τάκης Χιουρέας. Στο γραφείο του στο σχολείο του Π. Φαλήρου
Ο Δημήτρης ή Τάκης Χιουρέας ήταν Μαθηματικός, Συγγραφέας, Λυκειάρχης. Επίσης υπήρξε αθλητής ποδοσφαίρου και βόλεϊ, καθώς και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12-12-1914 και έφυγε από τη ζωή στις 14-7-2007, σε ηλικία 93 ετών. Ήταν το μικρότερο από τα 5 παιδιά της οικογένειας. Μετά από σύντομη διαμονή στην Αρεόπολη (Μάνης) όπου είχαν μετατεθεί ως δάσκαλοι οι γονείς του, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Εκεί τελείωσε τις εγκυκλίους σπουδές του και συνέχισε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.


μικρη αναφορΑ στη ζωΗ και στο Εργο του

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτυχιούχος Καθηγητής Μαθηματικών, εγάστηκε ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην Καλαμάτα και στην Εσπερινή Εμπορική Σχολή της πόλης και ως έκτακτος Καθηγητής στο Γυμνάσιο Πλάτσας (Μάνης). 

Μετά την απελευθέρωση, το 1946 διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Φερρών (Θράκης)

Το 1949 εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα (Αθήνα) και ασχολήθηκε με την Ιδιωτική Εκπαίδευση Γενική και Επαγγελματοτεχνική, ως Γενικός Διευθυντής των Νυκτερινών Σχολών «Ο Σωτήρ» Γενικής & Τεχνικο-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ως Επόπτης Σπουδών της «Σεβαστοπουλείου Τεχνικής Σχολής» και ως Γενικός Διευθυντής της «Σχολής Χιουρέα» (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

ΕΑΜ (Εθνικο Απελευθερωτικο Μετωπο)

Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στη «ζώνη των πρόσω» και μετά τη συμφωνία των στρατηγών με τους κατακτητές για την παράδοση της Ελλάδας, γύρισε στην Καλαμάτα. Πολύ γρήγορα στην Κατοχή εντάχθηκε στην Αντιστασιακή Οργάνωση «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) και εργάστηκε ως Εαμίτης στην πολιτική δουλειά της πόλης. Κατόπιν, λόγω ειδικών συνθηκών, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Μεσσηνίας τον έστειλε ως εκπρόσωπό της στη Μεσσηνιακή Μάνη, όπου και εργάστηκε μέχρι την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Επανήλθε στην Καλαμάτα και εργάστηκε ως «υπεύθυνος πόλης» μέχρι τα Δεκεμβριανά του 1944 που συνελήφθη.
 
Οι συνέπειες λόγω του ότι «υπήρξε Εαμίτης στην Κατοχή»:

Τον συνέλαβαν, τον έκλεισαν σε κρατητήρια και τον φυλάκισαν στις φυλακές «Αλεξανδράκη» Καλαμάτας, με την ψευδή κατηγορία του «ηθικού αυτουργού» φόνων στην Κατοχή. Το Γενάρη του 1947 απολύεται από τις φυλακές, με νόμο, κατά τον οποίο απαλλάσσεται των κατηγοριών «ως ηθικός αυτουργός». Όμως, την ίδια μέρα η πόλη έχει καταληφθεί από συμμορίτες του Μαγγανά, παρακρατικούς, και κατορθώνει να διαφύγει με φορτηγό πλοίο (είχε συνεννοηθεί η Οργάνωση) για Πειραιά.

Όσο ήταν στη φυλακή, είχε έρθει ο διορισμός του στο Γυμνάσιο Φερρών Έβρου, όπου και υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1949. Κατά το διάστημα της Δημόσιας Υπηρεσίας του, «εξορίζεται στον Άη Στράτη «διότι υπήρξε Εαμίτης» και τελικά απολύεται από το Υπουργείο Παιδείας, ως «μη Νομιμόφρων».

Επειδή δεν επιχείρησε να γίνει Νομιμόφρων (δηλ. να «αποκατασταθεί» δια δηλώσεως κλπ) έζησε σε μια ιδιότυπη παρανομία του αποκλεισμού για όσους είχαν φάκελο που εκκρεμούσε στην Ασφάλεια. Αυτός ο τρόπος ζωής διήρκησε μέχρι τη μεταπολίτευση, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την «απελευθέρωσή» του, με την κατάργηση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

Ξένη-Τάκης Χιουρέας με το Δήμαρχο Καλλιθέας Γιάννη Γάλλο


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
 
 
 Δραστηριοποιήθηκε σε ποικίλους κοινωνικούς τομείς, με έρευνες, μελέτες, συγγραφή άρθρων στον ημερίσιο και περιοδικό τύπο. 

Στην Καλλιθέα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης (ΔΔΕ) και για πολλά χρόνια πρόεδρός της

Επί 30 και πλέον χρόνια, ήταν αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας. Μέλος της Διοίκησης του Φορέα Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, συγγραφέας βιβλίων και συνεργάτης - αρθρογράφος του «Ρ», κυρίως για θέματα Παιδείας.







 
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 

Ο Τάκης Χιουρέας από μικρός είχε γραφτεί στον "Μεσσηνιακό" (1927) αν ληφθεί υπόψη ότι τελείωσε το Πρακτικό Λύκειο το 1931.   

Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Καλλιθέας, και για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της πόλης, ενώ ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ. 

Ήταν Πρόεδρος της «Π.Ο. Έσπερος», μέχρι τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, οπότε και στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ενώ αργότερα τιμήθηκε με πλακέτα από τα Αθλητικά Σωματεία Ν. Αττικής, για την προσφορά του στον Αθλητισμό.

Επιμελέστατος, διατηρούσε πλούσιο προσωπικό αρχείο της ιστορίας του συλλόγου ΕΣΠΕΡΟΣ και είχε θέσει ως στόχο τη συγγραφή της ιστορίας αυτής, στόχος που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με την έκδοση του βιβλίου του “Κοινωνικές συνθήκες και αθλητισμός: Παναθλητικός Όμιλος ΚαλλιθέαςΕΣΠΕΡΟΣ”, που κυκλοφόρησε με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.
Επίσης έγραψε για τον ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 1888». ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ




  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

 
Ο Τάκης Χιουρέας διετέλεσε Πρόεδρος πολλών άλλων συλλόγων, όπως: 
  • Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αθλητικών Σωματείων Καλλιθέας
  • Πρόεδρος Επιτροπής «Για τον Αγωνιστή Εκπαιδευτικό», στην οποία συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Εκπαιδευτικών, Πανεπιστήμια και Πολυτεχνείο
  • Πρόεδρος Επιτροπής  Μελετών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Λυκειαρχών)
  • Πρόεδρος Εξ. Επιτροπής Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών
  • Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης» 

και μέλος σε άλλες Οργανώσεις - Πνευματικές Εταιρείες:
  • «Ανθρωπιστική» 
  • «Μαθηματική»
  •  «Φιλοσοφική»
  •  «Λακωνικών Σπουδών»
  •   «Κωνσταντινουπολιτών»
  •    Εκτελεστικής Γραμματείας «Πανελλήνιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα» κ.α. 
Στο χώρο της ιδιαίτερης πατρίδας του, Μεσσηνίας - Μάνης:
  • Πρόεδρος του Συνδέσμου «Η Καλαμάτα» 
  • Πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Εκπολιτιστικών Συλλόγων» 
  • Γεν. Γραμματέας της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη»

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ξένη & Τάκης Χιουρέας
 
Το 1953 παντρεύτηκε την Ξένη (ή Ξένια), κόρη του Παναγή Ζερβού (Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα σύμβουλο του ΑΣΔΥ), πτυχιούχο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Συρακουσών ΗΠΑ. 
Μαζί δημιούργησαν αρχικά την «Πρότυπο Σχολή Καλλιθέας», με Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο,που στη συνέχεια μετονομάστηκε «Σχολή Ζερβού-Χιουρέα και μετά «Σχολή Χιουρέα».Η αγάπη τους για την εκπαιδευτική δουλειά τους, τους ώθησε στην πρόοδο και την αγάπη του κόσμου.
Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Ράνια (Εκπαιδευτικό, Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Γενεύης - Ελβετίας) και τον Πάνο (Μαθηματικό με μεταπτυχιακά στην Πληροφορική, Πανεπιστήμιο Κάρντιφ - Ουαλίας). 

Ξένη & Τάκης Χιουρέας σχολ. εκδρομή (1967)
Απέκτησαν και τέσσερα εγγόνια: τον Αλέξη (Αλέξανδρο - Σταύρο Σαραντόπουλο - Χιουρέα), τη Συλβάννα (Σύλβια - Άννα Σαραντοπούλου - Χιουρέα), το Δημήτρη Χιουρέα και τον Άλκη (Άλκιμο - Δημήτρη Σαραντόπουλο - Χιουρέα).

«Εις τας δυσμάς του βίου του»…
Εισέπραξε την «καλήν μαρτυρίαν» από όλους τους χώρους από όπου πέρασε, αλλά παρότι ήταν «πολιτικό όν», ποτέ δεν έθεσε υποψηφιότητα σε εκλογές, γιατί δεν ήταν φτιαγμένος για πολιτικός, όπως έλεγε ο ίδιος.
________________________________
   
Ακολουθούν γραφόμενα του Μεσσηνιακού Γ.Σ.1888 και του Παναθλητικού Ομίλου Καλλιθέας "ΕΣΠΕΡΟΣ": 
 Μεσσηνιακός Γ.Σ.1888
Γράφει ο Χρήστος Νικ. Ζερίτης: Ως μέλη του Μεσσηνιακού Γ.Σ.1888, είμαστε ευγνώμονες στη μνήμη του Τάκη Χιουρέα, που άφησε γραπτή παρακαταθήκη και έχουμε γραπτό κείμενο αναφοράς στη 10ετία 1925-1935. Τον αναφέρουμε συχνά στα κείμενά μας. Μνημόσυνο σε ακέραιο άνθρωπο.
Τάκης Χιουρέας (2001)




Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας "ΕΣΠΕΡΟΣ"
Ο Τάκης Χιουρέας, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Λυκειάρχης του ομώνυμου σχολείου στην πόλη, ήταν ένας από τους "πατριάρχες" του ΕΣΠΕΡΟΥ. Έγινε μέλος του ΕΣΠΕΡΟΥ το 1953 και βρισκόταν κοντά στον σύλλογο περισσότερα από 50 συνεχή χρόνια! Διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Γεωργίου Αμβροσίου Πλυτά από το 1959 μέχρι το 1964 και επί Προεδρίας Άγγελου Γουλανδρή από το 1964 μέχρι το 1966.

Την περίοδο 1964-66 ο Τάκης Χιουρέας, ως Αντιπρόεδρος του ΕΣΠΕΡΟΥ και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Γιάννη Γάλλου, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Καλλιθέας και για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της πόλης.

Η συγχώνευση του 1966, η ίδρυση του ποδοσφαιρικού Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ, οφείλει πολλά στον Τάκη Χιουρέα.
Μετά την ένταξη του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΕΣΠΕΡΟΥ στον Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ο Τάκης Χιουρέας συμμετείχε στο Δ.Σ. του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ επί Προεδρίας Τάκη Κοντούζογλου από το 1966 μέχρι τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, οπότε και στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Ο Τάκης Χιουρέας προήδρευσε σε όλες σχεδόν τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις του ΕΣΠΕΡΟΥ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι το 2003!
Επιμελέστατος, διατηρούσε πλούσιο προσωπικό αρχείο της ιστορίας του συλλόγου και είχε θέσει ως στόχο τη συγγραφή της ιστορίας αυτής, στόχος που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με την έκδοση του βιβλίου του "Κοινωνικές συνθήκες και αθλητισμός: Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ", που κυκλοφόρησε με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.
Ο Τάκης Χιουρέας περιλαμβάνεται μαζί με τον Λάζαρο Αντωνιάδη, τον Τάκη Κοντούζογλου και άλλους στις προσωπικότητες εκείνες, που με το ήθος και το προσωπικό τους παράδειγμα προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του ΕΣΠΕΡΟΥ.



 

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασίλης Γιδαράκος: Ευτύχησα τα λίγα χρόνια που έζησα ως εργαζόμενος φοιτητής στα Εκπαιδευτήρια Χιουρεα να τον έχω ως ένα από τα σημαντικότερα Πρότυπα της ζωής μου και θα τον θυμάμαι πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Βενετία Συμιακού: ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ !ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Σπανογιάννης: Ήταν ένας Άρχοντας είχε λεβεντιά στο περπάτημά του....

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Δημοπούλου: Δεν τον ξεχνώ ευτυχισμένη που τον είχα διευθυντήτον ευχαριστώ για ό,τι καλό μου δίδαξε. Ευτυχής η συμμαθήτριά μου Ράνια που τον είχε πατέρα...

Ανώνυμος είπε...

Ντίνα Δαβάκη: Αλησμόνητος και αξιολάτρευτος! Πάντοτε στην καρδιά μας

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΟΛΔΑΤΟΥ: Είναι στις καρδιές όλων μας, πάντα με το πλατύ του χαμόγελο. ❤️

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ: "Από τους γονείς μου πήρα το "ζείν", από αυτόν το "εύ ζείν". Μόχθησε να μας κάνει ανθρώπους, και νομίζω το πέτυχε!!!. Προσωπικά, τον ευχαριστώ απ' την καρδιά μου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΡΡΗΣ: Ποσοι απο εμας θα εχουμε την τυχη φευγοντας να αφησουμε ωραιες αναμνησεις σε οσους μας γνωρισαν. Σπουδαιος λοιπον ο Τακης Χιουρεας,τυχεροι οι δικοι του, τυχεροι κι εμεις που οφεληθηκαμε απο εκεινον.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ενας Υπεροχος Ανθρωπος Ξεχωριστη Προσωπικοτητα.....Τυχεροι που ημασταν Μαθητες του.......

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΩ ΠΙΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗ: Τον θυμομαστε με πολλή αγάπη και υπερηφάνεια.

Ανώνυμος είπε...

Marios Mamaneas
Ένας πραγματικός άρχοντας!

Ανώνυμος είπε...

Κώστας Χρυσολούρης:
ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΑΞΕΧΑΣΤΕ Κ.ΧΙΟΥΡΕΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΤΕ ΜΑΖΊ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

Vassilis Zaraftis:
Ο ανθρωπος
Ο εκπαιδευτικός και φίλαθλος της ομάδος που έπαιζα. RESPECT

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνα Πετρούνια:Κι ακόμα ένα, ήταν Κομμουνιστής κι αυτό τα λέει όλα!

Ανώνυμος είπε...

Σταύρος Μηλόπουλος:
Κωνσταντίνα Πετρούνια εμενα δεν μου λεει τιποτα οτι ηταν κουμμουνιστης. Ηταν Ανθρωπος πανω απο ολα, ηρεμος, με καλοσυνη προς τους συναθρωπους του, με σοφια στην σκεψη του, αγαπημενος δασκαλος για τους μαθητες του (ημουν και εγω ενας απο αυτους) τοσο απλα.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλειος Γιδαράκος:
Ευχαριστώ για την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου δείξατε. Τούτα τα στοιχεία συνέβαλαν σημαντικά στην μετέπειτα εκπαιδευτική και οικογενειακή μου ζωή. Από εκεί ψηλά που μας βλέπετε εκτιμώ ότι είστε ευχαριστημένος για όλους όσους εκτίμησαν σωστά όλα όσα δώσατε με την καθημερινή σας συμπεριφορά. Ο Θεός να σας έχει καλά.

Ανώνυμος είπε...

Λάμπρος Ματιάτος: Τι να πει κανείς για αυτόν τον γίγαντα. Τον θυμάμαι σαν να μπήκα στο σχολείο που με υποδέχθηκε με εκείνο το απίστευτο τίμιο χαμόγελό του.
Δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Τάκη Χιουρέα!