ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥ - ΖΕΡΒΟΥ


Η Ρεγγίνα γεννήθηκε το 1894 στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια και πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 1968 στην Αθήνα.  Ήταν το 2ο από τα 8 παιδιά του Γεωργίου Σπανού και της Καλομοίρας Καγκελάρη. 
 
 
Φοίτησε στη Γαλλική Σχολή της Νάξου και τελείωσε το Αρσάκειο Διδακαλείο Αθηνών, όπως και οι 2 αδελφές της (Σωτηρία και Ευθυμία) από τις τρεις που έφτασαν στην ενήλικη ζωή, ενώ η μικρότερη (Μαριγούλα) έγινε νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό και τα αγόρια Χρήστος και Νίκος οικονομολόγοι. 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΑΝΟΥ
Όρθιες από αριστερά: Ρεγγίνα, Ευθυμία, Μαριγούλα, Σωτηρία.
Στο κέντρο οι γονείς Γιώργος και Καλομοίρα, αριστερά ο Νίκος και δεξιά ο Χρήστος.
 


 Παντρεύτηκε τον Παναγή Ζερβό, Φιλόλογο, Διευθυντή της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και μετέπειτα μέλος του ΑΣΔΥ (Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Υπηρεσιών), με τον οποίο απέκτησαν δυο παιδιά, το Μίμη (Δημήτριο Ζερβό, Δικηγόρο, Δρ Πανεπιστημίου Μονάχου) και την Ξένη (Πολυξένη Ζερβού-Χιουρέα, Δασκάλα, MSc Πανεπιστημίου Συρακουσών - Νέα Υόρκη, Διευθύντρια Σχολής Χιουρέα) και 5 εγγόνια: Ράνια και Πάνο Χιουρέα, Ρεγγίνα, Παναγή και Κωστή Ζερβό.

 
Από αριστερά πίσω: Παναγής Ζερβός,
η σύζυγός του Ρεγγίνα Σπανού-Ζερβού,
η αδερφή της Μαριγούλα Σπανού.
Μπροστά οι γονείς του Παναγή Ζερβού:
Πρεσβυτέρα Πολυξένη & Πατήρ Δημήτριος
και τα παιδιά Ξενούλα και Μίμης

   
Καλομοίρα Καγκελάρη - Γιώργος Σπανός
(γονείς της Ρεγγίνας Ζερβού


 
 

 


 

 

 
Η Ρεγγίνα Ζερβού ήταν μόνιμος κάτοικος της Καλλιθέας (Αθήνα) από το 1923. Επί 25 έτη υπηρέτησε ως δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και Διευθύντρια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, από την ίδρυσή του και συνέδραμε στη δημιουργία και διαχείριση του ιδιωτικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου «Πρότυπος Σχολή Καλλιθέας», της κόρης της Ξένης.

 

 

 Πολλοί Καλλιθεάτες έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα από τη Ρεγγίνα Ζερβού και με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και αγάπη θυμούνται την καλή πρώτη τους δασκάλα. Τη δασκάλα που πίστευε στην ιερή και μεγάλη αποστολή της στη διάπλαση των τρυφερών παιδικών ψυχών και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στο μεγάλο αυτό έργο. 


Η Ρεγγίνα Ζερβού πίστευε επίσης, στη σπουδαία αποστολή των ομαδικών σχολικών εορτών και στη μεγάλη επίδραση που ασκούν στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Στο ένα τέταρτο του αιώνα που υπηρέτησε ως δασκάλα, κάθε γιορτή που γινόταν στα σχολεία που υπηρετούσε, ήταν πάντα με δική της πρωτοβουλία. 

 

Μαζί με τον παλαιό συνάδελφό της και μετέπειτα επιθεωρητή Επαμεινώνδα Καφεντζή, έγραψε το βιβλίο «Αι εορταί εις το νέον Σχολείον». [1939, 1η Έκδοση] Παιδαγωγικό βοήθημα, που περιλαμβάνει τα είδη και την συνεισφορά των διαφόρων εορταστικών εκδηλώσεων στο Νέο Σχολείο την περίοδο της δικτατορίας του Ι. Μεταξά.

 

Ρεγγίνα Ζερβού
Σχολική εκδήλωση - "Πρότυπος Σχολή Καλλιθέας"

Με συγκίνηση θυμούνται πολλοί Καλλιθεάτες τα παιδικά τους χρόνια και τη συμμετοχή τους σε αυτές τις σχολικές γιορτές, με την καθοδήγηση της αγαπημένης τους δασκάλας Ρεγγίνας Ζαρβού. Ήταν κατά γενική ομολογία μεγάλο και ωραίο το έργο που 25 ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε στη Νεολαία της Καλλιθέας.  Οι παλιοί μαθητές της θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό τη Ρεγγίνα Ζερβού, την καλή τους δασκάλα, που τόσο μόχθησε γι’ αυτούς.

 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑ ~ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ - Ν.ΣΜΥΡΝΗ  (1961)
Από αριστερά: Κουταβάς (Γυμνασιάρχης), Παναγής Ζερβός, Ρεγγίνα Σπανού-Ζερβού


Δεν υπάρχουν σχόλια: