ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ


 ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 89 (ΚΑΛΛΙΘΕΑ)
 ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ & ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (Π.ΦΑΛΗΡΟ)
*****

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


 • Το σχολ. έτος 1951-52 ιδρύθηκε ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο από την Πολυξένη (Ξένη) Ζερβού, Δασκάλα, πτυχιούχο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Συρακουσών ΗΠΑ. Το σχολείο λειτούργησε στην Καλλιθέα, Σωκράτους 89, με την επωνυμία «ΠρΟτυπος ΣχολΗ ΚαλλιθΕας» και τα αρχικά ΠΣ (Πρότυπος Σχολή) στο σήμα.

 • Το Δεκέμβριο του 1953 η Ξένη Ζερβού παντρεύτηκε τον Μαθηματικό Δημήτρη (Τάκη) Χιουρέα. Το σχολ. έτος 1955-56 στο σχολείο της Καλλιθέας αρχίζει να λειτουργεί και 6τάξιο Γυμνάσιο, σε συνεργασία (για 2 χρόνια) με τον ιδιοκτήτη του σχολικού κτιρίου Κώστα Παρασκευόπουλο, ενώ μετονομάζεται σε «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΗ Π.ΖΕΡΒΟΥ-ΧΙΟΥΡΕΑ & Κ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ», ή «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΗ» διατηρώντας πάντα το ίδιο σήμα με το σύμπλεγμα των αρχικών ΠΣ.

 • Το σχολ. έτος 1957-58 αλλάζει η επωνυμία σε «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΗ Π. ΖΕΡΒΟΥ-ΧΙΟΥΡΕΑ» ή «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ», χωρίς να αλλάξει το σήμα.

 • Το σχολ. έτος 1962-63 η επωνυμία του σχολείου αλλάζει για τελευταία φορά και από «Πρότυπος Σχολή Χιουρέα» γίνεται «ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ», ενώ παράλληλα αλλάζει και το σήμα του σχολείου και στο εξής έχουμε το νέο σήμα με την κουκουβάγια και ολόκληρη την επωνυμία «Σχολή Χιουρέα».

 • Το σχολ. έτος 1971-72 το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της «Σχολής Χιουρέα» μεταφέρονται στο νέο κτίριο Πανδρόσου και Καισαρείας στο Παλ. Φάληρο.

 • Το σχολ. έτος 1977-78 μεταφέρονται και Γυμνάσιο-Λύκειο στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Παλ. Φάληρο, όπου πλέον λειτουργούν: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1982.
 

 
 • Από το Σεπτέμβριο 1983 μέχρι το Σεπτέμβριο 2001 στο σχολείο λειτούργησε το 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου-Χιουρέα ή 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου - Χιουρέα College. Μετονομάστηκε έτσι το Μικτό Γυμνάσιο Αμφιθέας, το οποίο είχε ιδρυθεί το σχολ. έτος 1977-78 και λειτουργούσε μέχρι το 1983 σε απογευματινή βάρδια στο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής στη Ν.Σμύρνη.

 •  Από το Σεπτέμβριο του 2001 το 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου στεγάζεται σε κτήριο στη συμβολή των οδών Παμφυλίας και Βέρρα, στο Π.Φάληρο.

 

  1 σχόλιο:

  Ανώνυμος είπε...

  Εστω αργά, πολύ αργά σας βρήκα, συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα που
  δημιουργήσατε. Ευκαιρία ίσως για όλους που είχαμε την τύχη να τελειώσουμε
  την σχολή Χιουρέα να ξαναβρεθούμε, έστω και έτσι διαδυκτιακά

  Με εκτίμηση,
  Αραπάκης Γιάννης