Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

«Χελιδόνι πληγωμένo» 📙 ΒΙΒΛΙΟ της Βαγγελιώς Κονδάκη-Καραμέτου

Ένα δυνατό βιβλίο για τα παιδιά μας, που μιλάει για τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, το όνειρο μιας νέας πατρίδας, την καχυποψία, το φόβο προς κάθε τι ξένο, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης, γραμμένο από τη συμμαθήτριά μας Βαγγελιώ Κονδάκη-Καραμέτου.

«Όμορφος γίνεται ο κόσμος μέσα από τα παιδιά, που όταν μεγαλώσουν θα διαχειριστούν, ίσως καλύτερα από εμάς, τις αξίες και τα δικαιώματα που αναλογούν στο συνάνθρωπό τους», όπως λέει και η Μαρία Γαβριελάτου ("Μυστική Δαντέλα").

 

*  ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ (από τη Μαρία Γαβριελάτου)

 "Ίσως και να ήμουν η δεύτερη μετά τον τυπογράφο που το κράτησε στα χέρια της. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον και αμέσως η πρώτη μου κίνηση ήταν να το ξεφυλλίσω λες και με τραβούσε σαν μαγνήτης.

Κατά ένα περίεργο λόγο από τον τίτλο και το εξώφυλλο ήταν σαν να ένιωσα το θέμα του και ναι δεν είχα πέσει έξω.

Όταν κοίταξα την τελευταία σελίδα, είδα πως η υπέροχη εικονογράφηση που αποτυπώνει τέλεια την ιστορία της συγγραφέως ήταν της αγαπημένης φίλης Πέγκυς Φούρκα. Και φυσικά το ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ομολογώ με μάγεψε.

Βαγγελιώ Κονδάκη-Καραμέτου
Η ιστορία μιλάει για ένα κορίτσι που ο πόλεμος την ξερίζωσε από την χώρα της, τον τόπο της αλλάζοντας όλη της την ζωή σε μια τρυφερή ηλικία. Δύσκολη ιστορία μα δοσμένη από την συγγραφέα με έντεχνο και μαγικό τρόπο.

Είναι ένα παραμύθι που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά σας. Είναι ένα παραμύθι που θα διδάξει, θα μάθει ένα παιδί την σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς αλλά με έναν εκπληκτικό τρόπο. Ένα παιδί μέσα από αυτό το παραμύθι θα αφουγγραστεί ένα άλλο παιδί και τα συναισθήματα του μέσα από ένα αναγκαστικό ταξίδι ζωής.

Μεγάλο πράγμα το προσφυγικό και ένα θέμα σκληρό που ίσως πολλοί γονείς, βλέποντας τα παιδιά μας εικόνες στην τηλεόραση με τις βάρκες και τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες κάθε ηλικίας, να κλείνουμε χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τους λόγους, τις αιτίες. Ίσως γιατί η λέξη "πόλεμος" "προσφυγιά" είναι λέξεις και εικόνες που τρομάζουν εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον τα παιδιά.

Οι κοινωνίες αλλάζουν, πολλά δεν θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, γιατί αξίζουν έναν καλύτερο κόσμο, όμως μέσα σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν και καταστάσεις που πρέπει να τα προετοιμάζουμε για αυτές, μέσα από παραμύθια ή διηγήματα, με ποιότητα και σεβασμό στα παιδιά, όπως το ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ.

Όμορφος γίνεται ο κόσμος μέσα από τα παιδιά που όταν μεγαλώσουν θα διαχειριστούν, ίσως καλύτερα από εμάς, τις αξίες και τα δικαιώματα που αναλογούν στο συνάνθρωπό τους.

Για μένα, γι' αυτό το παραμύθι, η συγγραφέας Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου αξίζει πολλά συγχαρητήρια, καθώς και η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα, που πρέπει να μπήκε βαθιά στο νόημα του παραμυθιού και οι εικόνες είναι τόσο ζωντανές και τόσο μαγικές.

Συγχαρητήρια πολλά και στις δύο".

 

📗📘📕📗📙📘📗 

 

Ευχόμαστε, το Χελιδόνι (αν και) πληγωμένο,
να ανοίξει τα φτερά του και να είναι
Καλοτάξιδο!!!

 💜💜💜

Αναζητήστε το Χελιδόνι πληγωμένο, της Βαγγελιώς Κονδάκη-Καραμέτου,
σε εικόνες της Πέγκυς Φούρκα, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη

Τηλ: 2130291224, www.pibooks.gr

 

 📗📘📕📗📙📘📗

Αναρτήθηκε από ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δείτε επίσης:

 

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης Σταματιάδης:
Καλοτάξιδο!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος Αδαμόπουλος:
Πολύ ενδιαφέρον! Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Σωτηρία Παπαδάκη:
Καλή επιτυχία να έχει!!