Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Οι κούκλες τη δεκαετία του ‘60

 


"...Την δεκαετία του '60 κυκλοφόρησαν κάποιες «διαφορετικές» κούκλες. Από καινούργιο υλικό, πλαστικό, είχανε ...εκτός των άλλων πανέμορφες φατσούλες... Ανάμεσά τους και η Μαργαρίτα, δώρο από τις δύο Όλγες. Την βαφτίσαμε πανηγυρικά με παπά τον Λεωνίδα τον Αναγνωστούν και ανάδοχο την Όλγα τη Μήτσορα την άνοιξη του 1964. ....

Ήτανε και η μικρή πλαστική κουκλίτσα, που μου πήρε η γιαγιά μου. Μικρούλα, φορούσε ροζ φανταχτερή φούστα, φτιαγμένη από κορδέλα, από αυτές που βάζαμε στα μαλλιά με πινελιές από κόλλα με ασημόσκονη, σαν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ξετυλίγοντας ένα μολυβένιο μαρουλάκι, κρυμμένο ακριβώς κάτω από αυτή τη φούστα, η κουκλίτσα «περπατούσε», δηλ. κυλούσε αθόρυβα και βιαστικά και μάγευε.

 Την ξαναβρήκα πριν από λίγα χρόνια, ένα βράδυ στην Ιπποκράτους, απέναντι από το Ααβόρα. Κοιτάζει κάπως αλλιώς, η φούστα της είναι γαλάζια και κρύβει κάποια αβαρία. ...όμως ναι ...ανακαλεί τη μαγεία."

Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

 

"... και ήταν περίπου της μόδας για τα ταπεινά σπιτάκια σαν το δικό μου, οι μαμάδες να πηγαίνουν σε ράφτρες για κούκλες και να ράβουν επίσημα ενδύματα, κι η κούκλα βασίλευε συνήθως στο κέντρο ενός καναπέ!

Απεχθανόμουν γενικώς τις κούκλες, αλλά εκείνη την τεράστια κούκλα με πρόσωπο περίπου σαν κι αυτό, και κάτι χρυσοκόκκινα ρούχα, τη θυμάμαι! Φυσικά και δεν είχαμε καμία σχέση. Με σνόμπαρε και τη σνόμπαρα, προς ευτυχία της μητέρας μου! Με εντυπωσίαζαν κι αυτά ακριβώς τα ποδαράκια!

Και τώρα θυμήθηκα πώς την ξεπάστρεψα την κούκλα, καθώς σε κάποια φάση ήθελα να την κάνω να περπατήσει, και βγήκαν τα πόδια κλπ κλπ."

Ελένη Κονδύλη

 

Ανάρτηση ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΕΝΘΥΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ και ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – ΔΕΚΑΕΤΙΑ ‘60

Δείτε επίσης: 

·          «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ»: Η πρώτη σειρά βιβλίων κόμικς στην Ελλάδα Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

·        ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ.... ΤΑ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

·        Αφιερωμένο στις γενιές που μεγάλωσαν με σταθερό τηλέφωνο – Θυμάσαι, τότε; Επιμέλεια: Ράνια Χιουρέα

·        Παππού, πώς ζούσατε παλιά χωρίς τεχνολογία;

·        Η ζωή μας, το σήμερα και το χθες, σε λίγες φωτογραφίες…

·        Η δεκαετία του ’60... η δικιά μας εποχή Ματούλα Γιάννου

·        Γιάνκα: Η απίθανη ιστορία του χορού που κάποτε σάρωσε την Ελλάδα (φωτογραφίες & βίντεο) Επιμέλεια: Ράνια Χιουρέα

·        Η παλιά γειτονιά... Επιμέλεια: Ράνια Χιουρέα

·        Άλλες εποχές... άλλα μέσα, άλλοι τρόποι παιχνιδιού και διασκέδασης...

·        ΛΕΥΚΩΜΑ: Το μυστικό τετράδιο των αναμνήσεων… Ράνια Χιουρέα 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: