Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ.... ΤΑ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ



 

Tα χαρτιά και όσα παιχνίδια ή μαντέματα γίνονται με αυτά είναι από παλιά ένα ιδιαίτερο στοιχείο στη ζωή της κοινωνίας και ασκεί μια ισχυρή γοητεία ...

 

Έτσι υπάρχουν πάμπολλες αποτυπώσεις της δυναμικής τους, ακόμη και στην απλή καθημερινότητα... ανάμεσα σε άλλα και στην καθομιλουμένη.

 

Βασικό στοιχείο λειτουργίας τους -σε όποιο τομέα- είναι η εικονογράφησή τους. Προβάλλει συγκεκριμένους χαρακτήρες και ρόλους σε μία σχέση πάντοτε πολεμική. Αν την παρακολουθήσει κανείς γίνεται θεατής και παράγοντας ενός πάντοτε άλλου παιχνιδιού.

  

 Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα ενσαρκώνουν οι φιγούρες της τράπουλας. Συνήθως πρόκειται για καταξιωμένα πρόσωπα ή ιδέες με κοινά σημεία. Εξαιρετική περίπτωση αποτελεί η γαλλική τράπουλα, που παίζεται ακόμα... 

 

Έχει καταβολές στην αρχαία ελληνική μυθολογία, την αρχαία και μεσαιωνική ιστορία και τη Βίβλο... Έτσι συνυπάρχουν και συγκρούονται ο Καίσαρας, ο Καρλομάγνος, η Ραχήλ και ο Λανσελότος...

 

Όλες οι φιγούρες της τράπουλας πάντως είχανε κάποιο ιδιαίτερο πρόσωπο στο νου μου, όπως η ντάμα κούπα για παράδειγμα, που ήτανε οπωσδήποτε η τσιγγάνα από τις ιστορίες, τα ποιήματα και τα τραγούδια. 

 

 Πρόσωπο όμως είχανε και αριθμοί, όπως το δύο ή το πέντε, από μόνοι τους και άσχετα με τα ειδικά πλεονεκτήματα τους στα διάφορα παιχνίδια με χαρτιά... Μου φαίνονταν δηλαδή συμπαθητικά το δύο σπαθί και το δέκα καρό, μα άσχετα από το ρόλο τους στην ξερή και στην κοντσίνα, που τους εξασφαλίζει τον τίτλο «το δύο το καλό» και «το δέκα το καλό».




Μια εξαιρετική περίπτωση είναι το το καρό της τράπουλας Loriot. Εκτός από συμπαθητικό είναι κυρίως εύκολα αναγνωρίσιμο και από τις δύο όψεις του, αφού έχει το αδιόρατο σημάδι διερευνητικής δαγκωνιάς της Μυρτώς, ...ως αποτύπωμα ζωηρής νηπιακής φιλομάθειας.

  

 

ΤΥΠΟΙ, ΟΜΟΡΦΟΚΟΡΙΤΣΑ, ΠΑΡΕΕΣ

ΑΠΟ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΟΥΛΕΣ LORIOT, MORDILLO


 

 

...τύποι 2 ...


 

 

 

 Έχετε ξαναδεί αυτή την τράπουλα;

Τι σημαίνουν τα Θ, Β, Κ;


 


 

 Η τελευταία ελληνική τράπουλα έχει φιγούρες, που μοιάζουν στις γαλλικές και διακρίνονται ως Βασιλεύς, Κόρη και Θαλαμηπόλος σε αναλογία με τα King, Queen και Jack της αγγλικής και Konig, Dame και Bubbe της γερμανικής.

Ο πατέρας μου τον είπε «κιοτή» τον Θ, δειλό δηλαδή, τον φάντη σπαθί, που ήτανε και η συμπάθειά μου! Nαι, τον είπε «κιοτή» ο πατέρας μου: γιατί δεν τα κατάφερε να φερθεί ηρωϊκά στην «άσωστη», που παίζαμε κοντά στη σόμπα ένα χειμωνιάτικο βράδυ. Kαι πολύ μου κακοφάνηκε, έκλαιγα και χρειάστηκαν πολλές διευκρινήσεις για να πεισθώ, πως ήτανε να αστείο και πως οι προθέσεις δεν ήταν κακές και πως μπορεί και να μην ήτανε και «κιοτής»... Όπως εξ άλλου δεν ήτανε «λαγόκαρδος» ο φάντης κούπα.

 

 

 

Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

(Από το βιβλίο της«Μαγική Εικόνα»)

 

Ανάρτηση ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΕΝΘΥΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ και ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 Δείτε επίσης: 

·    «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ»: Η πρώτη σειρά βιβλίων κόμικς στην Ελλάδα Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

·    Η 25η Μαρτίου από ένα παλιό αναγνωστικό: Πώς εορταζόταν πριν κάποιες δεκαετίες… Επιμέλεια: Ράνια Χιουρέα

·    Ένα νοσταλγικό κοίταγμα σε έναν παλιό χαρταετό του Μίμη και του Ρήγα από τα παλιά αναγνωστικά της Α΄ Δημοτικού… 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: