Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

«Μαγική Εικόνα» 📙 ΒΙΒΛΙΟ της Βαρβάρας Κουταβά-Δεληβοριά

 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ           

Μια επίμονη αναζήτηση της Μαγικής Εικόνας... που όλο χάνεται και όλο φαίνεται, πότε κοντά πότε μακριά, γοητευτική και απροσδόκητη. Αφορμή Κλασικές Εικόνες της ζωής με αφετηρία μεταφορικά και κυριολεκτικά τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα».

Χρησιμοποιούνται ποικίλα θέματα και υλικό. Όπως η εξέλιξη ενός τυπικού προάστιου των Αθηνών, της Καλλιθέας, ή οι «χάρτινες» θρησκευτικές Εικόνες στην Ελλάδα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά και κάποιες «ελληνικές» αναφορές σε αφηγήματα της Άγκαθα Κρίστι.

Εποπτικά συνεπικουρούν δοκιμιακά, λογοτεχνικά και αυτοβιογραφικά κείμενα, φωτογραφίες και γενικά πλούσιο πρωτότυπο εικαστικό υλικό.

Μια Γιαγιά και μια Εγγονή παρακολουθούν και κρατιούνται απ’ το χέρι. Μια Γιαγιά και μια Εγγονή βλέπουν τον εαυτό τους Μαγική Εικόνα στις φυλλωσιές με τα τριαντάφυλλα...

Όπως λέει η συγγραφέας, είναι μια μορφή αυτοβιογραφίας που την αποτύπωσή της αναζητά σαν Μαγική Εικόνα και σε παραβολή με όλα τα άλλα τριαντάφυλλα του κήπου.

Βαρβαρα Κουταβα-Δεληβορια

Η Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά είναι Βυζαντινολόγος. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας με έμφαση στην Ιστορική Γεωγραφία και την Ιστορία του Πολιτισμού, στο Τμήμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει, ελληνικά και ξενόγλωσσα, για ποικίλα ζητήματα της Βυζαντινής Ιστορίας, που συνδέονται με Ιστορική Γεωγραφία, Οικονομία, Καθημερινή Ζωή κ.ά.

Ο πατέρας της, Διονύσης Κουταβάς, ήταν Φιλόλογος και Γυμνασιάρχης στο σχολείο μας, Σχολή Χιουρέα.

Με τον σύζυγό της Φώτη Δεληβοριά (τραπεζικό στέλεχος, πτυχιούχο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών) απέκτησαν τρία παιδιά: τον Φοίβο Δεληβοριά (ερμηνευτή - τραγουδοποιό), τη Μυρτώ Δεληβοριά (ζωγράφο – εικονογράφο) και την Κρινιώ Δεληβοριά (ζαχαροπλάστισσα και συγγραφέα).

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Φοίβος Δεληβοριάς (ερμηνευτής-τραγουδοποιός)

Η μάνα μου μου κληροδότησε τη λατρεία της εικόνας. Από μικρός την θυμάμαι να αναζητεί εμμονικά ένα καρεδάκι από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα», μιαν ιστορία του Καρλ Μπαρκς που κανείς άλλος δεν την θυμόταν, έναν Καζαμία του 1950, ένα σκίτσο του Αργυράκη ή του Κόντογλου, μια διαφημιστική κάρτα με τη Λέσλι Καρόν. Να που στα 75 της, η πανδημία ανέσυρε όλες τις μαγικές εικόνες της, που επί της ουσίας είναι Μία.

Διαβάζω το βιβλίο-και ανακαλύπτω ότι μου είναι άγνωστη. Ευτυχώς, γιατί το υπέροχο αίνιγμα που μας μεταδίδουν οι πιο δικοί μας άνθρωποι είναι το μόνο που αξίζει να μείνει ακωδικοποίητο.

Καλοτάξιδο, Βαρβάρα Δεληβοριά, το παραδίδω ήδη εκεί που πρέπει, σαν μίτο της Αριάδνης, σαν manual, σαν τον χάρτη του Κόκκινου Ρακάμ.

Φλωρετία Ευαγγελάτου-Νοταρά

Μια καλλιτεχνική φύση παρουσιάζει μια αλλιώτικη αυτοβιογραφία. Με ευαισθησία διατηρεί παιδικές αναμνήσεις εμπλουτίζοντας τες με μικρά κείμενα. Ένα βιβλίο για τον παιδικό κόσμο της συγγραφέως για θέματα που μου φέρνουν στον νου συζητήσεις από άλλους καιρούς και όχι μόνο.


Τίτλος Βιβλίου:

Μαγική εικόνα

Τιμή : € 38,00

Συγγραφέας: Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

Εκδόσεις: Bookstars - Γιωγγαράς-Free Publishing

Αθήνα, 2022

ISBN: 978-960-571-491-8

 

Ανάρτηση ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ και  ΔΙΑΦΟΡΑ-ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 

Δείτε επίσης:

·       «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ»: Η πρώτη σειρά βιβλίων κόμικς στην Ελλάδα Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

·         ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.... ΤΑ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά

·        Πάντα θα υπάρχει ένας δάσκαλος που αξίζει να θυμάσαι…

·       ΠΑΡΑΠΟΝΕΜΑΤΑ .... Όποιος τα γονικά ξεχνά, άνθρωπος δε λογάται

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: