Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Π.Α.Ο.Π. Μια θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου μας!!!


Αθλητές και οπαδοί/ υποστηρικτές του ΠΑΟΠ
<Από το αρχείο του Μάκη Τσιλίφη>

 Είμαστε στη δεκαετία του ΄70. Τα αγόρια της τάξης είχαν μανία με το ποδόσφαιρο, όπως και τα περισσότερα αγόρια. Έφτιαξαν λοιπόν την ομάδα της τάξης μας και από κοινού αγόρια και κορίτσια κάναμε σύσκεψη τι όνομα να δώσουμε στη σπουδαία αυτή ομάδα μας!

Τότε τα  6τάξια Γυμνάσια από την Τετάρτη τάξη χωρίζονταν σε Κλασικό και Πρακτικό. Το δικό μας Γυμνάσιο ήταν Κλασικό, που σημαίνει κάναμε και Λατινικά.
Επειδή μας είχε εντυπωσιάσει το πώς λεγόντουσαν στα λατινικά κάποια αρχαία ελληνικά ονόματα, έπεσε η ιδέα να δώσουμε ένα τέτοιο όνομα στην ομάδα μας. Επικρατέστερα ήταν το Νεπτούνους (λατινική γλώσσα: Neptunus) και το Εσκουλάπιους (λατινική γλώσσα: Aesculapius).
Ο Νεπτούνους (Neptunus) ήταν ο θεός του νερού και της θάλασσας κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχος – αν και με κάποιες διαφορές – του ελληνικού θεού Ποσειδώνα. Εσκουλάπιους (Aesculapius), ήταν  ο Ασκληπιός.
 Τελικά καταλήξαμε στο Εσκουλάπιους. Έτσι λοιπόν η ομάδα μας ονομάστηκε Πανεσκουλαπιακός Αθλητικός Όμιλος Ποδοσφαίρου και για συντομία ΠΑΟΠ.
Στη συνέχεια, φτιάξαμε για τον ΠΑΟΠ και ένα τραγούδι με αρκετές στροφές, αναφέροντας σε αυτές και τα ονόματα των σπουδαίων παικτών της ομάδας μας! Παρακάτω 2 από τις στροφές που θυμάμαι:
                  ΠΑΟΠ είν' η ομάδα μας και νίκες όλο φέρνει
                  και δεν είν' άλλη σαν κι αυτήν σ' όλη την οικουμένη!
                  ρούλαλα ρούλαλα ρούλα-ρούλα-ρούλαλα,
                  ρούλαλα ρούλαλα ρούλα-ρούλα-λα.
                 Δεν είναι ο Εουσέμπιο δεν είναι ο Αλταφίνι
                 είν’ ο Τζιφάκης ο τρανός από τη Νέα Σμύρνη.
                 ρούλαλα ρούλαλα ρούλα-ρούλα-ρούλαλα,
                 ρούλαλα ρούλαλα ρούλα-ρούλα-λα.

Μεγάλη οργάνωση! Τα χρώματα του ΠΑΟΠ ήταν άσπρο-μαύρο σαν του ΠΑΟΚ (έμοιαζε και το όνομα). Είχαμε φτιάξει πανό, και σηματάκια που φορούσαμε όλοι οι οπαδοί! Τα πάντα χειροποίητες δικές μας κατασκευές, γραμμένα με το γραφικό χαρακτήρα της υποφαινόμενης και ζωγραφισμένα με μαρκαδόρο (πού οι τεχνολογίες του σήμερα!!!!) 😉
Η ομάδα έπαιζε και με άλλες τάξεις του σχολείου μας αλλά και με άλλα σχολεία, συνήθως στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Η φωτογραφία εδώ είναι το 1972. Είχαμε πάει σχολική εκδρομή στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, για διασχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Είμαστε στις κερκίδες, μερικοί από τους αθλητές και τους οπαδούς/ υποστηρικτές του ΠΑΟΠ.  Ακολουθούν τα ονόματα των ποδοσφαιριστών και των οπαδών που απεικονίζονται στη φωτογραφία. Σε παρενθέσεις είναι τα παρατσούκλια μας. 😊
Από αριστερά, ΕΠΑΝΩ σειρά: Στέφανος Δεκεριάν, Μαρία Μαρκουλάκη, Χρήστος Στρίκος (επονομαζόμενος "πατέρας"), Μιχάλης Ζεντέλης, Σώτος Μορφίρης, Μάκης Τσιλίφης, Άντζελα Γκόφα.
ΜΕΣΑΙΑ σειρά: Χρυσούλα Κωνσταντινίδου ("νιύφ"), Κούλα Κουτουξίδου, Φίφη Βρεττού, Ελένη Διακουμάκου ("Ελένη βγάλ'τη μάσκα!"), Λιάνα Μαυρίδου ("Συλτούν"), Βίκυ Φούρλα, Γιώτα Μορταντζή, Μαρία Δημοπούλου (Αντιπρόεδρος της τάξης).
ΚΑΤΩ σειρά: Ρούλα Μαρκοπούλου, Ράνια Χιουρέα ("πιτσιρίκι" Πρόεδρος της τάξης), Κική Οικονόμου, Βίκυ Τσονοπούλου ("κάτι πουλιά που τα λένε τσονοπούλια"), Νένη Μιχαηλίδου, Γιάννα Δημοπούλου, Λένα Μανουσοπούλου.

Ράνια Χιουρέα


Δημοσίευση ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥΡΕΑ στο ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
🌺 🌺🌺🌺 🌺🌺
 

Δείτε επίσης

🌺 🌺🌺🌺 🌺🌺

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    Μάκης Τσιλίφης: Ήμουν κι εγώ εκεί!!