Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

«Οι 4 εποχές» ~ Η Γιορτή μας για τη λήξη του σχολ. έτους!


🌴🌼🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌻🌴

    Η εκδήλωσή μας για τη Γιορτή Λήξης του σχολ. έτους, βασίστηκε σε αυτά που διδάχθηκαν οι μαθητές της Β΄τάξης στη διάρκεια του σχολ. έτους 1980-81.

Ο τίτλος «Οι 4 εποχές» επιλέχθηκε για δυο λόγους: 1) Το Αναγνωστικό της Β΄Δημοτικού και 2) Οι αγαπημένες «4 εποχές» του Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi). Τι σημαίνουν αυτά:
1) Tο Αναγνωστικό Β' Δημοτικού: Περιελάμβανε ποιήματα και πεζά εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, την ελληνική μυθολογία, την ελληνική φύση και τη θρησκευτική παράδοση. Ήταν η τελευταία χρονιά που χρησιμοποιούσαμε το πολυτονικό σύστημα. (Την επόμενη χρονιά το ίδιο βιβλίο εκτυπώθηκε σε μονοτονικό). 

Όλα τα ποιήματα του Αναγνωστικού και του Ανθολογίου σκέφτηκα να τα μελοποιήσω, ώστε να έχουν τα παιδιά ένα κίνητρο για να αποστηθίσουν τα ποιήματα πιο ευχάριστα (αφού θα τα τραγουδούσαν) και ταυτόχρονα θα συνδύαζα και το μάθημα της Μουσικής. Έτσι, κάθε φορά που στο μάθημα των Ελληνικών είχαμε ένα ποίημα, παράλληλα τους το δίδασκα και στο μάθημα της Μουσικής ως τραγούδι, αλλά και με νότες, ώστε να παίζουν τη μελωδία με Melodica soprano και alto. Μια όμορφη μικρή χορωδία συνοδεία μελόντικας!
Στο Αναγνωστικό για τον κάθε μήνα υπήρχε και το αντίστοιχο ποίημα, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Εμείς κάθε μήνα, εκτός από το τραγούδι του μήνα (η ίδια μελωδία ήταν για όλους τους μήνες) μαθαίναμε 3-4 τραγούδια, αφού τόσα ήταν τα ποιήματα του Αναγνωστικού και του Ανθολογίου, που έπρεπε να διδαχθούν στη Β΄Δημοτικού.
Πίσω σειρά (από αριστερά) Χάρης Παππάς, Ελένη Ιωαννίδου, Σπύρος Μπάτσος, Ξενοφών Μοντσενίγος, Αντωνία Ρούπα, Οδυσσέας Χατζηχαραλάμπους, Πάνος Σαλίχος, Χριστίνα Δρίβα, Νίκος Δράκος, Βαγγέλης Σύριγγας.  ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ: 
Εύα Τσομπάρη, Αντώνης Σταχτέας, Γιάννης Κρίκος, Άννα Μαχαίρα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Ντάκος, Χριστίνα Λαζοπούλου, Γιάννης Λυμπερόπουλος, Αγνή Καμινάρη, Βασίλης Τσουρέλης, Γωγώ Ανουσάκη. ΜΠΡΟΣΤΑ: Αντώνης Ηλιόπουλος, Χρήστος Εμμανουηλίδης,  Βίκυ Παπαδημάτου, Βασίλης Μπραντς, Βασίλης Καραβασίλης, Μαρία Μητροπούλου.
Διευθύνει η Δασκάλα της τάξης Ράνια Χιουρέα.
<Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
2) «Οι 4 εποχές» του Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι: Καθημερινά, την ώρα που οι μαθητές είχαν σιωπηρές εργασίες, ακουγόταν σιγανά (μουσική υπόκρουση) κλασική μουσική. Ο στόχος ήταν μα εξοικειωθούν οι μικροί μαθητές με αυτό το είδος μουσικής.
Στο πρώτο μάθημα Μουσικής του κάθε μήνα, γινόταν η παρουσίαση του νέου συνθέτη και κάθε μήνα ακούγαμε έργα ενός συνθέτη. Ξεκινήσαμε λοιπόν με τις «4 εποχές» του Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι. Ήταν η πρώτη επαφή με την κλασική μουσική, σχεδόν όλων των παιδιών! Παραξενεύτηκαν στην αρχή. "Τι είναι αυτό που ακούγετια κυρία;" Κλασική μουσική, τους απαντάω. "Για να κοιμηθούμε μας τη βάλατε;" "Γιατί δε βάζετε καμιά ζεμπεκιά να σηκωθούμε να χορέψουμε;" μου λέει ο Αντώνης. Τους εξήγησα λοιπόν, ότι δεν βάζω ζεμπεκιές γιατί δεν είναι ώρα να σηκωθούν και να χορεύουν, αλλά να κάνουν κάποιες εργασίες. Και ότι αν δω πως η μουσική αυτή τους νανουρίζει και κοιμούνται (όπως μου έλεγαν) τότε δεν θα την ξαναβάλω. Συζητήσαμε το βιογραφικό του Βιβάλντι, και ξεκινήσαμε με την «Άνοιξη», μετά «Καλοκαίρι», «Φθινόπωρο», «Χειμώνας». Σε λίγες μέρες είχαν συνηθίσει ήδη να δουλεύουν μετά μουσικής και μάλιστα σιγοτραγουδούσαν τη μελωδία της «Άνοιξης», την οποία και λάτρεψαν!
Μέχρι τον Ιούνιο είχαμε ακούσει έργα από 10 συνθέτες. Όμως σε όλους έμεινε ως «σήμα κατατεθέν» ο Βιβάλντι και οι 4 εποχές! Οπότε, αφού "έδενε" και με τα τραγούδια μας για τους μήνες και για τη δουλειά που κάναμε επί ένα χρόνο, δώσαμε τον τίτλο "Οι 4 εποχές". Αργότερα, μετά από μερικά χρόνια, σε κάποια διαφήμιση έπαιζαν την Άνοιξη από τις 4 εποχές του Βιβάλντι. Κάποιοι από τους τότε μαθητές μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι με το που άκουσαν αυτή τη μουσική είπαν "η μουσική της κυρίας Ράνιας" και κάθε φορά που την ακούν, με σκέφτονται... ! 💓

Οι 4 εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας




Στη γιορτή λήξης λοιπόν, για τον κάθε μήνα: 
1)      Διαβάστηκαν οι καλύτερες εκθέσεις που είχαν γράψει οι μαθητές (1 κάθε εβδομάδα, περίπου 4 κάθε μήνα)
2)      Τραγουδήσαμε και παίξαμε με μελόντικα τα τραγούδια που μάθαμε τον κάθε μήνα.
3)       Αναφέραμε τους κλασικούς συνθέτες που ακούσαμε και ποια έργα τους, καθώς και μια σύντομη κριτική από τους μαθητές, ενώ ακουγόταν μουσική υπόκρουση τα αντίστοιχα έργα τους.
4)      Παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες της τάξης μας, όπως ότι κάθε Δευτέρα είχαμε ώρα Βιβλιοθήκης, όπου κάθε παιδί έλεγε μια σύντομη περίληψη του βιβλίου που είχε διαβάσει την προηγούμενη εβδομάδα και γινόταν ανταλλαγή βιβλίων.
5)      Μιλήσαμε για τις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες, τι κατασκευάζαμε κάθε μήνα στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών. (Τα έργα των μαθητών της τάξης μας θα τα έβλεπαν μετά τη λήξη της Γιορτής μας, σε άλλη αίθουσα, στην Έκθεση Χειροτεχνίας Νηπιαγωγείου – Δημοτικού).
6)      Αναφερθήκαμε στους περιπάτους που κάναμε σε συνδυασμό με υπαίθριο μάθημα στο Άλσος Ν. Σμύρνης, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις (τι είδαμε –τι μάθαμε), εκδρομές.

Οπότε με αυτόν τον τρόπο παρουσιάσαμε σε γονείς και φίλους όλη τη δουλειά που κάναμε εκείνη τη χρονιά στη Β΄Δημοτικού.Ήταν μια όμορφη γιορτή, πρωτότυπη, ευχάριστη, με πολλά τραγούδια και πολλή μουσική, τα πάντα με αυτενέργεια των παιδιών, χωρίς να ξοδέψουμε έξτρα χρόνο για προετοιμασία, αφού ήταν οι καθημερινές εργασίες όλου του σχολ. έτους και τα είχαμε ετοιμάσει σταδιακά!  😉😊
Δασκάλα της τάξης
"Οι 4 εποχές" ~ Πρόλογος Ράνια Χιουρέα, Δασκάλα 
της τάξης. Πίσω από αριστερά Σπύρος Σύριος, 
Αντώνης Ηλιόπουλος.
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Αντώνης Ηλιόπουλος
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
'Αννα Μαχαίρα
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>

Νίκος Δράκος, Αντώνης Σταχτέας
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Αντώνης Σταχτέας
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Αντώνης Ηλιόπουλος
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Εύα Τσομπάρη. Στο βάθος (από αριστερά): Ράνια Χιουρέα (Δασκάλα), Αντώνης Ηλιόπουλος, 
Χρήστος Εμμανουηλίδης, Βίκυ Παπαδημάτου, Βασίλης Μπραντς. ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ: Αντώνης Σταχτέας, 
Γιάννης Κρίκος. ΠΙΣΩ: Χάρης Παππάς, Ελένη Ιωαννίδου, Σπύρος Μπάτσος
<Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Βασίλης Τσουρέλης, Άννα Μαχαίρα
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Από αριστερά: Πέγκυ Χατζηχαραλάμπους, η μητέρα της, πίσω άλλη
μητέρα (Φραγκούλη), Βάσω Δαφερέρα (Νηπιαγωγός), 
Ξένη Χιουρέα (Δασκάλα- Διευθύντρια του Σχολείου), 
Νίκος Φαρμάκης (Δάσκαλος-Διευθυντής), 
Τάκης Χιουρέας (Μαθηματικός-Διευθυντής Σχολείου)
 <Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Χάρης Παππάς. 
Πίσω οι Διευθυντές: Ξένη Χιουρέα, Νίκος Φαρμάκης,
Τάκης Χιουρέας
<Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>
Από αριστερά: Σπύρος Μπάτσος,
Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Βαγγέλης Σύριγγας,
Ξενοφών Μοντσενίγος.
<Από το αρχείο της Χριστίνας Θεοδωροπούλου>
<Από το αρχείο της Ράνιας Χιουρέα>



🌴🌼🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌻🌴
 
Δείτε επίσης: 
 🌴🌼🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌵🌻🌴🌴🌼🌵🌻🌴

Δεν υπάρχουν σχόλια: